Štiri slovenske lisičke skupaj v Kranjski Gori

Tina Maze, Mateja Svet, Urška Hrovat in Nataša Bokal – velike dame slovenskega alpskega smučanja na jubilejni 60. Zlati lisici v Kranjski Gori.

Kranjska Gora, foto: BoBo

Tradicionalna in jubilejna 60. Zlata lisica bo v Kranjski Gori potekala med 6. in 7. januarjem 2024, vstopnice za ogled prestižne ženske tekme v alpskem smučanju v sezoni 2023/2024 so že v prodaji. Pod podkorensko strmino bodo tudi naše velike dame, ki so zmagale doma: Tina Maze, Mateja Svet, Urška Hrovat in Nataša Bokal. Praznik ženskega smučanja je že od nekdaj pomemben del slovenske kulture, zato je še kako pomembno, da tekma za Zlato lisico poteka doma, v Sloveniji.

Naše vražje Slovenke so dokazale, da so izvrstni rezultati na Zlati lisici dosegljivi. Tako v Mariboru ali Kranjski Gori, kjer je Zlata lisica večkrat gostovala.

Prva slovenska Zlata lisička — Mateja Svet, foto: BoBo

Leta 1988 je Mateja Svet v Kranjski Gori ugnala konkurenco v obeh disciplinah in premagala takrat legendarno in večno tekmico Švicarko, Vreni Schneider. Pričela se je vsesplošna alpska smučarska evforija. V njeni poslovilni sezoni, dve leti kasneje, je na Zlati lisici v Mariboru zmagala še na veleslalomski preizkušnji.

Nataša Bokal na poti do slalomskega uspeha, foto: BoBo

Tri leta kasneje, leta 1991, je na podkorenski strmini v slalomu zmagala Nataša Bokal. Njena zmaga je bila zadnja zmaga v Kranjski Gori, na stopničkah pa ji je družbo delala tudi Veronika Šarec. Na veleslalomu, ki je potekal dan pred zmago, je bila Nataša druga.

Urška Hrovat do zmage na Zlati lisici, foto: BoBo

Urška Hrovat je prva Slovenka z zmago v Mariboru in edina Slovenka, ki je stala na vseh treh mariborskih stopničkah. S slalomsko zmago leta 1994 je pričela svoj uspešen naskok na Zlato lisico. Naslednji dan je bila tretja v veleslalomu, leta 1997 pa je osvojila še drugo mesto v slalomu.

Najupešnejša Slovenka na Zlati Lisici — Tina Maze, foto: BoBo

Tina Maze, rekorderka, šampionka, najuspešnejša alpska smučarka vseh časov in najuspešnejša domača lisička, je razred zase. Svoje zmage je v ciljni ravnini proslavila s premetom in kar šestkrat stopila na stopničke Zlate lisice. Leta 2002 je bila druga v veleslalomu, tri leta pozneje je prvič zmagala. Leta 2009 se je z zmago v Mariboru začel njen veliki vzpon, leto kasneje je slavila zmago v slalomu. V njeni sanjski sezoni leta 2013  je z zmago v veleslalomu postala tretja Slovenka, ki je osvojila zlato lisičko, ter četrta Slovenka s skupno zmago na Zlati lisici. Takrat je bila tudi druga v veleslalomu.

Nastopile bodo tudi slovenske smučarke, največ se zagotovo pričakuje od Ane Bucik, Andreje Slokar, Neje Dvornik. Navijali pa bomo tudi za mlajše slovenske reprezentantke, ki stopajo po športni poti zlatih lisičk. Slovenske zastave v ciljni ravnini in prednost domačega terena bodo zagotovo predstavljale dodatno prednost pred tekmicami.

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K