Tek kariere Miha Šimenca na razdalji v Cannmoru

Tekmovanja za svetovni pokal v kanadskem Cannmoru so se danes nadaljevala s preizkušnjama na 20 km razdalji v klasičnem koraku s skupinskim štartom. Tek kariere na razdalji je uspel Mihi Šimencu, ki je zasedel 25. mesto, znova je med trideseterico končala tudi Anja Mandeljc.

Miha Šimenc, foto: NordicFocus

Najprej so se na progo podala dekleta, ki so pretekla 6 krogov, Slovenijo je zastopala Anja Mandeljc. Po prvem krogu je bila v drugi skupini tekmovalk od 32. mesta navzdol, tudi v drugem krogu je bilo podobno, zaostanek je znašal dobro minuto za vodilnimi tekmovalkami. Na polovici proge je tekla osamljena na 32. mestu z dobrima dvema minutama zaostanka, le ta je narasel za dodatno minuto v naslednjem krogu, je pa pridobila eno mesto, tekla je na 31.. V samostojnem teku je Anja Mandeljc odhitela do cilja, na koncu je zaostala 5:25 minut na 30. mestu za prvouvrščeno Švedinjo Frido Karlsson, ki je za 1,6 sekunde ugnala Finko Kerttu Niskanen, tretja je bila Norvežanka Heidi Weng, ki pa je že zaostala 8,1 sekund.

Tudi v moški konkurenci smo imeli samo enega predstavnika in sicer Miho Šimenca. Po prvem krogu zgoščene konkurence je bila karavana še povsem skupaj, prve razlike so se naredile v drugem 3,3 km krogu, a Šimenc je držal ritem najhitrejših na 26. mestu. Enako je bilo tudi na polovici proge, le 5 sekund je Šimenc na 29. mestu zaostajal za senzacionalno prvim Ircem Thomasom Maloneyjem Westgaardom, ki je vodil pred četo Norvežanov. V prvem krogu druge polovice preizkušnje je Šimenc izgubil nekaj časa, a ne mest, bil je 28. z zaostankom 46 sekund. V manjši skupini je nato naš tekmovalec tekel naprej na mestih okrog 30, v zadnjem krogu pa je imel še dovolj moči, da se je prebil vse do 25. mesta s končnim zaostankom 1:28 minute za Norvežanom Paalom Golbergom, ki je dobil ciljni sprint proti rojakoma Johannesom Hoesflotom Klaebom in Mattisom Stenshagnu.

Izjavi po tekmi

Anja Mandeljc: “Jaz sem vesela, da sem izvlekla vsaj 30. mesto. Res je bilo težko. Celo tekmo samo plezaš v klanec in se potem spustiš do cilja. Mislim, da v naslednjih dneh v ta klanec ne bom šla več, ker je bilo danes dovolj. Potrebno je bilo pametno iti v tekmo, ker je bila res dolga in naporna.”

Miha Šimenc: “Res, res sem vesel tega rezultata! Taktika je bila takšna kot vedno – biti zraven čim dlje. Danes mi je to uspelo do polovice tekme, na vsaki pa se mi zdi, da mi to uspe en krog dlje. Pokazal sem, da sem v formi in upam, da se mi odpre tudi v sprintu.”

Svetovni pokal se bo v Cannmoru nadaljeval v torek s sprintom v klasičnem koraku.

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK