Več kot 1700 otrok pričelo z akcijo Šolar na smuči

Danes, 12. februarja 2024, se je na Rogli pričela akcija Šolar na smuči. Čeprav letošnja zima ni bila prav radodarna s snegom, pa so upravljalci smučišča na Rogli in tekaških prog v Medvodah vzpostavili takšne snežne razmere, da se bodo otroci vseeno lahko učili alpskega smučanja in teka na smučeh.

Šolar na smuči, foto: SloSki

Danes smo na Rogli lahko videli nasmejane in zadovoljne obraze naših najmlajših športnikov. Mnogi izmed njih so na alpske ali tekaške smuči stopili prvič in se tako spoznali z zimskimi športi. Akcija bo zaradi neugodnih snežnih razmer potekala v nekoliko zmanjšanem obsegu in bo trajala vse do 8. marca 2024. Skupno število šolarjev, ki bodo vanjo vključeni bo preseglo številko tisoč sedemsto. Danes so svoje prve korake in zavoje na smučeh lahko opravili pod budnim očesom naše nekdanje vrhunske smučarske tekačice Petre Majdič in alpskega smučarja Jureta Koširja.

Na Rogli so danes mlade smučarje in tekače na smučeh pozdravili predsednica države dr. Nataša Pirc Musar, direktor Zavoda za šport Republike Slovenije Planica Franci petek, direktor Smučarske zveze Slovenije Uroš Zupan in Alojz Sladič z Uprave uniformirane policije na generalni policijski upravi. Udeležili so se okrogle mize, kjer so razpravljali o aktualni akciji in varnosti na smučeh, podelili pa so tudi svoje spomine o smučanju in zimskih športnih aktivnostih.

Foto: SloSki

Dr. Nataša Pirc Musar, predsednica republike: “Sem navdušena športnica, tudi smučala sem včasih, po poškodbi kolena sicer ne več. Spominjam se časov, ko smo s šolo hodili smučat. Takrat smo smučali na Veliki Planini. S takšnimi akcijami lahko najdemo nove šampione kot so Tina Maze, Petra Majdič in Jure Košir. Takšne akcije tudi izobražujejo o varnosti na smučeh, kar se mi zdi prav, saj so smuči vedno hitrejše. Kje drugje začeti kot pri naših najmlajših. Če jim bomo smučanje znali predstaviti na varen in zabaven način, bodo tudi v zrelih letih znali paziti na svojo varnost na smučiščih in varnost drugih smučarjev. “

Uroš Zupan, direktor Smučarske zveze Slovenije: “Smučanje je pred velikim izzivom. Zime so vedno slabše, mimo tega ne moremo. Ko smo pričeli z akcijo, smo izhajali iz tega, da otroci ne morajo dostopati do smučanja tako kot so včasih. V preteklosti smo lahko na domačem hribu naredili prve zavoje na smučeh, danes temu ni več tako. S to akcijo smo otroke ponovno spravili na smuči. Zahvala Rogli, ki že tradicionalno zagotavlja dobre pogoje za smučanje. Smučarska zveza je združenje klubov in skupaj s klubi želimo otroke vzgajati v smeri varnega smučanja  in aktivno preživljanje prostega časa. Zahvale gredo tudi klubom, ki se v akcijo vključujejo in policiji, ki je z nami že od samega začetka akcije.”

Foto: SloSki

Franci Petek, direktor Zavoda za šport republike Slovenije: “Zavod za šport republike Slovenije je tukaj v vlogi koordinatorja in povezovalca šolskega prostora, smučišč in stroke. Tekom leta imamo kar nekaj športnih programov, se pa zavzemamo za to, da bi akcija Šolar na smuči pridobila na pomembnosti. Aktivnosti na smučeh so v zimskem času edine, ki jih lahko opravljamo v naravi. Letos je bilo število prostih mest nekoliko manjše kot v preteklosti, je pa interes za akcijo ogromen. Prosta mesta smo letos zapolnili v slabe pol ure.”

Alojz Sladič, Uprava informirane policije na generalni policijski upravi: “Varnost na smučišču je ključnega pomeni, zato smo se tudi vključili v akcijo pred leti. Smučanje je žal povezano z nesrečami, lahko pa veliko naredimo, da število nesreč na smučeh zmanjšamo. K akciji smo pristopili z namenom, da mlade smučarje izobrazimo, saj je smučarsko znanje povezano s številom nesreč. Ob prvih zavojih in korakih na smučeh spoznajo osnove vedenja in varnosti na smučiščih. Policija vsako leto obravnava okoli sto nesreč, polovica od teh so nesreče s hudo telesno poškodbo, kjer prednjačijo zlomi okončin. Poškodb glave je relativno malo, največkrat do nesreče pride zaradi padca ali zdrsa, trkov je malo.”

Foto: SloSki

Barbara Soršak, izvršna direktorica Unitur d.o.o: “Dobrodošli danes na Rogli. Včeraj smo se potrudili in dodatno uredili progo. Unitur akcijo Šolar na smuči podpira že od samega začetka. Delujemo v smeri, da smučanje omogočimo otrokom, ki te možnosti morda nimajo. Poleg popularizacije smučanja, je naše osnovno poslanstvo, da otroke skozi igro na snegu usmerjamo, da je smuka bolj varna. Sami varnosti na Rogli posvečamo ogromno pozornosti.”

Deli novico