Zadnje deskarsko zlato ostaja na Kitajskem

Danes je bilo v Pekingu na sporedu še zadnje deskarsko dejanje štiriindvajsetih zimskih olimpijskih iger. V skokih prostega sloga (big air) je bila v ženski konkurenci najboljša avstrijska »veteranka« Anna Gasser, v moški pa domači »mladinec« Yiming Su. Urška Pribošič je zadnjo deskarsko olimpijsko preizkušnjo končala po včerajšnjih kvalifikacijah, zasedla je osemnajsto mesto.


Norvežan, Kitajec in Kanadčan so junaki zadnje deskarske preizkušnje na 24. zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Kolajne na igrah so sicer osvojili deskarji in deskarke iz 14 držav. Največ (6) Kanadčani, dve pa tudi Slovenci. © GEPA pictures

Skoki prostega sloga (big air) so bili v olimpijski programa uvrščeni v Pjongčangu. 22. feberuarja pred štirimi leti je v Koreji prva »big air« olimpijska prvakinja postala Avstrijka Anna Gaser, druga je bila Američanka Jamie Anderson in tretja Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija). Štiri leta po olimpijski big air premieri je v finalu manjkala Američanka (15. mesto), Avstrijka in Novozelandka pa sta uprizorili odličen »dvoboj« za zlato olimpijsko kolajno. Dvanajsterica deskark je imela na voljo tri skoke, za končni rezultat pa je štel seštevek boljših dveh ob različni rotaciji. Novozelandka je začela odlično. Ekipa sodnikov (glavni je bil tudi tokrat Mariborčan Iztok Šumatić) je njen skok ocenila z 93.25, Anna Gasser je z 90.00 po prvem skoku zasedala drugo mesto. Tudi v drugo sta bili obe odlični (83.75 vs 86.75). Pred tretjim skokom je torej olimpijska prvakinja v snežnem parku vodila, 0.25 točke za njo je bila izkušena Avstrijka. 30-letnica je z izjemnim zadnjim skokom (95.50) prešla v vodstvo! Zoi Synnott Sadowski se ni izšlo in olimpijsko zlato je osvojila naša severna soseda. Srebro in s tem druga kolajna na teh igrah (skupno pa ima že tri: zlato, srebro in bron) je pripadla Novozelandki. Tretja je bila Japonka Kokomo Murase, na nehvaležnem četrtem mestu pa je, tako kot v Pjongčangu leta 2018, pristala njena rojakinja Reira Iwabuchi. Mejo 160.00 točk je dosegla še domačinka Ge Rong (5. mesto), od šestega do dvanajstega mesta pa so se zvrstile Melissa Peperkamp (Nizozemska), Jasmine Baird, Laurie Blouin (obe Kanada), Tess Coady (Avstralija), Annika Morgan (Nemčija), Miyabi Onitsuka (Japonska) in Hailey Langland (ZDA). Edina slovenska predstavnica v t.i. park disciplinah, Urška Pribošič, je zasedla 18. mesto. 31-letna Blejka, debitantka na olimpijskih igrah, je tekmo zaključila po ponedeljkovih kvalifikacijah.

Kar je v ženski konkurenci uspelo 20-letni Zoi Synott Sadowski je v moški 17-letnemu domačinu Yiming Suju. Mladenič je namreč na teh igrah pravtako osvojil dve kolajni. Tako kot Novozelandka zlato in srebro, le da v obratnem vrstnem redu. Mladi Kitajec je bil namreč v snežnem parku srebrn, danes pa je bil izredno suveren, že po prvih dveh skokih si je zagotovil zlato kolajno, tako da je bil zadnji skok zgolj formalnost, ki jo je opravil pred “obveznostmi” v ciljni areni. Izjemno psihično trdnost je znova pokazal Max Parrot (Kanada), ki se mu je prvi skok ponesrečil. V drugem in tretjem poizkusu si »kiksa« tako ni smel privoščiti. In si ga tudi ni! Zlatu v parku je tako dodal še bron v skokih. Do srebra je prišel konstantni in zanesljivi Norvežan Mons Roisland. Mejo 160.00 točk so presegli še Japonec Hiroaki Kunitake (4.), Američan Redmond Gerard (5.) in Nizozemec Niek Van der Velden (6.). Tudi v spodnjem delu razpredelnice najdemo sama »velika imena« deskanja prostega sloga, ki pa jim je uspel le po en odličen skok. Od sedmega do dvanajstega mesta so se zvrstili Chris Cornig (ZDA), Marcus Kleveland (Norveška), Takero Otsuka (Japonska), Mark McMorris (Kanada), Sven Thorgren (Švedska) in Darcy Sharpe (Kanada).

S to tekmo je končan deskarski program 24. zimskih olimpijskih iger. Do kolajn so prišli deskarji in deskarke iz 14 držav. Največ, kar šest, so jih osvojili Kanadčani, po štiri gredo v Avstrijo in ZDA, tri na Japonsko, po dve v Avstralijo, Italijo in Slovenijo, ene pa so se razveselili Čehi, Španci, Francozi, Norvežani, Rusi in Švicarji.

OI PEKING, skoki prostega sloga:
rezultati – ženske (15.2.)
rezultati – moški (15.2.)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES