Žan Kranjec na prvem izpeljanem veleslalomu sezone sedmi

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je na prvem izpeljanem veleslalomu sezone v Val d’Iseru prišel do sedmega mesta. Štefan Hadalin je ostal brez finalne vožnje.

Žan Kranjec je zadovoljen z uvodom v sezono. Foto: Agence Zoom

Žan Kranjec ni imel sreče na žrebu strartnih številk, saj je nastopil s številko sedem. Na eni najtežjih prog na svetu, kjer ni niti kančka ravnine, je v prvi vožnji začel malce zadržano. Že po dveh sektorjih je imel skoraj sekundo zaostanka, nato pa prikazal nekaj izjemnih zavojev. V tretjem odseku proge je bil najhitrejši med vsemi, na koncu pa izgubil še nekaj časa. Z zaostankom + 1,53 je zasedal šesto mesto po polovici tekme. Na vrhu ni nič sprememb, saj je ponovno prevladoval Marco Odermatt iz Švice. Težka proga je do živega prišla Štefanu Hadalinu, ki na žalost ni našel hitrega zavoja. S številko 31. je zasedel končno 40. mestu, zaostal pa je več kot 6 sekund. Da gre za eno najtežjih prog na svetu kaže dejstvo, da je bilo za preboj v finale dovolj, da je smučar zaostal + 5,15 za vodilnim Odermattom.

Kranjec je v drugi vožnji znova največ časa izgubil takoj ob izhodu iz startne hišice. V spodnjem delu je bil zelo hiter, a napad na oder za zmagovalce se ni izšel. Žal je celo izgubil eno mesto in je bil na koncu sedmi. Prepričljivo je vodstvo ubranil Marco Odermatt, ki je slavil s sekundo prednosti pred Avstrijcem Marcom Schwarzem, ki je napadel iz petega mesta. Za izjemno presenečenje je poskrbel smučar iz Andore Joan Verdu, ki je bil tretji. Moška konkurenca je zelo izenačena, saj je bilo v prvi deseterici devet smučarjev iz različnih nacij, le Švicarji so imeli dva tekmovalca povsem pri vrhu.

Zvočni izjavi (mp3):

Žan Kranjec: “Prva tekma je za menoj. Lahko bi bilo boljše, a tudi veliko slabše. Bilo je nekaj dobrih odsekov, a sem prepričan ter verjamem, da sem sposoben še boljših rezultatov. To je tudi moj cilj za naprej, da dvignem nivo smučanja še stopničko višje. Danes grem domov, v torek se vrnem na trening v Italijo in potem naslednja tekma v Alti Badii.”

Klemen Bergant: “Danes je bila zelo težka tekma, a na tej progi v Val d’Iseru prav lahke ne more biti. V prvem teku je bilo še težje zaradi postavitve, saj so bila vrata zelo skupaj od začetka do konca. Prvi tek je bil skoraj deset sekund počasnejši kot drugi, a je v drugem bila slabša vidljivost. V teh razmerah se je pokazalo, da je Odermatt z naskokom najboljši. Kljub temu, da je imel ogromno težav, je zmagal s skoraj sekundo prednosti. Žan ni naredil nobene vožnje izvrstne. Imel je nekaj zelo hitrih odsekov, nekaj je bilo tudi slabše. Je pa njegovo smučanje dosti boljše, kot je bilo pred mesecem in pol v Söldnu. Neko izhodišče je in tudi sedmo mesto je lep rezultat. Je nek pokazatelj, kje smo in kje je konkurenca. Vemo sedaj, kaj moramo še postoriti, a gremo lahko optimistično naprej.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K