Žan Kranjec v Pekingu z izjemno drugo vožnjo do olimpijskega srebra

Žan Kranjec je na veleslalomu na olimpijskih igrah navdušil in prišel do srebrne kolajne. Po težki sezoni je do največjega uspeha prišel z najboljšim časom druge vožnje.

Žan Kranjec je prišel do svojega največjega uspeha na velikih tekmovanjih. Foto: Gepa
Glavni trener moške tehnične reprezentance Klemen Bergant in Žan Kranjec sam sta po nekoliko slabših rezultatih v letošnji sezoni ves čas poudarjala, da najpomembnejša tekme sezone še prihaja. Kranjec je v zadnjem času treniral odlično in v Peking je prišel v izjemni formi. Olimpijski veleslalom na progi Ledena reka je otežilo še vreme, saj je na Kitajskem močno snežilo in vidljivost je bila slaba.

Za vse vraževerne napoved ni bila najboljša, saj je imel Kranjec številko 13, a sam se s tem ni obremenjeval. Po prvi vožnji še ni napadel na vso moč in je dosegel 8. čas, a zaostanek 78 stotink je omogočal napad v drugi vožnji. Sneženje je malce prestavilo začetek druge vožnje, a Kranjca ni zmotilo niti to. V težkih razmerah se je strgal iz verige in uprizoril veleslalomsko poezijo. V cilj je prišel z velikansko prednostjo skoraj sekunde in pol in najboljšim časom drugega teka. Takoj je bilo moč zaslediti, da se obeta nekaj velikega. Smučarji so za slovenskim asom zaostajali eden za drugim in ko je za njim zaostal Mathieu Faivre, je bilo jasno, da ima Kranjec medaljo. Napako je storil je tudi Avstrijec Stefan Breinnsteiner in malce je dišalo tudi po zlatu. Na progo se je podal le še najboljši veleslomist sezone Marco Odermatt, ki je skozi celotno progo malce zgubljal prednost, ki jo je imel po prvi vožnji. Na ciljni strmini je storil tudi manjšo napako, vseeno pa je uspel zadržati 19 stotink prednoati, Kranjcu pa je pripadlo srebro. Tretji je bil Faivre.

Uradni rezultati

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K